Laboratorium i badania

Jako ośrodek badawczo-rozwojowy naszym partnerem został Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych, który jest nadzorowany przez Uniwersytet Zielonogórski.

Główne obszary działalności laboratorium skupiają się wokół prac dla sektora rolno-spożywczego. Profesjonalne wyposażenie obiektów umożliwia prowadzenie wielu innowacyjnych badań, które z powodzeniem mogą być wdrażane w przedsiębiorstwach.

Część laboratoryjna Ośrodka umożliwia ilościową i jakościową analizę składu i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców, półproduktów oraz produktów finalnych.

Możliwości analityczne Ośrodka, w zakresie oznaczeń fizykochemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych, pozwalają na wykonanie niemal pełnego spektrum oznaczeń wymaganych normami oraz innymi procedurami związanymi z kontrolą jakości suplementów diety.

Każda partia produktu, która opuszcza nasz zakład otrzymuje pełną dokumentacje:
-specyfikacja produktu
-badanie mikrobiologiczne
-badanie na zawartość metali ciężkich
-badania przechowalnicze, dotyczące terminu przydatności produktu

1

Badania fizykochemiczne

Laboratorium chromatografii gazowej i cieczowej: chromatografy gazowe (GC,  GC/MS) wyposażone w detektory FID i ECD oraz bibliotekę NIST, służące do szybkiej analizy złożonych mieszanin lotnych związków chemicznych oraz oceny ich czystości (analizy kwasów tłuszczowych, aromatów pochodzących z produktów spożywczych)

2

Badania wartości odżywczej

Pozwalają producentom zapewnić konsumentów, że ich produkty zawierają odpowiednią ilość aminokwasów, kwasów tłuszczowych, węglowodanów, minerałów, witamin, przeciwutleniaczy oraz innych ważnych składników odżywczych.

3

Badania mikrobiologiczne żywności

Należą do jednych z najważniejszych, ponieważ gwarantują przede wszystkim zachowanie bezpieczeństwa zdrowotnego produktu na każdym etapie produkcji i obrotu żywnością. Laboratorium oferuje badania półproduktów i produktów spożywczych oraz próbek środowiskowych. Prowadzone analizy mają na celu m. in. potwierdzenie czystości mikrobiologicznej, bezpieczeństwa zdrowotnego czy też terminu przydatności do spożycia badanych próbek.

4

Badanie mikrobiologiczne wody

Polega przede wszystkim na sprawdzeniu, czy nie występują w niej organizmy, których nawet niewielka ilość może doprowadzić do zatrucia (np. gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella czy prątki gruźlicy). W trakcie tego typu analizy zwraca się także uwagę na to, ile w jednym mililitrze wody znajduje się bakterii mezofilnych oraz psychrofilnych.

© FMWeb.pl 2023